laatste wijziging: 5 jaar geleden

BotS - de race

De BOTS is een Adventure Race tussen teams van verschillende SACs. Een Adventure Race is een wedstrijd waarbij de deelnemers fietsend, lopend en kanoënd zo snel mogelijk een parcours moeten afleggen. Dit parcours is, in tegenstelling tot veel andere sporten, niet volledig vastgelegd. De deelnemer krijgt een kaart en een lijst met coördinaten van controlepunten, waarna hij zelf de snelste route langs al deze punten moet bepalen. Vaak worden naast het fietsen, lopen en kanoën nog andere onderdelen aan de race toegevoegd, dit kunnen zijn: steppen, run en bike, zwemmen, skeeleren of klimmen. Daarnaast kent bijna iedere Adventure Race zogenaamde 'special task', zoals boogschieten of een hindernissenbaan. Het avontuurlijke van een Adventure Race zit hem in de onbekendheid van het parcours, onderdelen, afstanden en de omgeving. De uitdaging is om zo snel mogelijk alle controlepunten te vinden, door goed kaart te lezen, meerdere sporten goed te beheersen en je niet te laten afschrikken door onverwachte gebeurtenissen.


De BOTS is een race van twintig uur, dit betekent dat je s avonds rond een uur of elf begint en dan een dag en een nacht doorgaat. Het zwaarste moment komt tegen het einde van de nacht, je bent dan al zoï¿œn 24 uur wakker en de duisternis vertelt dat je eigenlijk moet slapen. De komst van de zon rond een uur of acht is dan ook heel bevrijdend. Bij de BOTS race je in een team van vier personen. Hard racen is bij de BOTS niet het belangrijkste. Veel belangrijker is goed navigeren, met heel hard de verkeerde kant op rennen schiet je uiteindelijk niets op. Het leuke van het racen in een team is dat je iemand hebt om op te schelden als je weer eens compleet verdwaald bent. Daarnaast is het team belangrijk om je door je zwakke momenten heen te krijgen. Iedereen krijgt met dipjes te maken, maar zolang niet het hele team hier tegelijk mee te maken krijgt sleep je elkaar er door heen.

Tot slot: de BOTS kun je net zo zwaar maken als je zelf wilt. Je kunt voor alle check- en bonuspunten gaan en helemaal gesloopt over de finish komen, maar je mag ook gerust de helft van de punten overslaan en de loopetappes lekker wandelen. Wat je instelling ook is een flink regenbuitje zal het parcours altijd zwaarder maken. De Bots begint als race tegen elkaar maar vroeg of laat komt het altijd neer op een race tegen jezelf en de elementen, het is dan ook een uitstekende manier om jezelf en je teammaatjes heel goed te leren kennen. Adventure Racen past uitermate goed bij een alpine vereniging. Het combineert uithoudingsvermogen met navigatieskills en techniek. Middels een Aventure Race kunnen deelnemers met verschillende specialiteiten zich uitstekend met elkaar meten. Uiteindelijk kan er maar één team het beste zijn!