laatste wijziging: 5 jaar geleden

Een DIES vierende SAC

 

Wat je als SAC’er zeker tegen gaat komen is de “Dies Natalis” of ook wel “Dies”. Ik heb er even een betrouwbare bron (mijn oude vertrouwde prisma woordenboekje) bijgehaald om fouten in de definitie te voorkomen: Dies: de stichtingsdag van een universiteit, hogeschool of studentenvereniging. Waar het eigenlijk op neerkomt is dat in dit geval de desbetreffende SAC een reden heeft om een feestje voor alle SAC’ers te organiseren waarop vooral veel gedronken wordt. Vaak is er voorafgaande aan dat feestje ook een dagprogramma. Als er ook nog eens sprake is van een lustrum wordt dit allemaal wat grootser aangepakt (lees meer tijd en geld in de organisatie gestoken) en zijn er soms de hele week al activiteiten waar men aan kan deelnemen.

 

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt; nou gewoon een feestje dus. Fout, een Dies onderscheid zich zeker van een “gewoon” feestje. Ik zal even een typische Dies-dag voor jullie schetsen zodat het wellicht duidelijk zal worden. Ik had het zojuist over een dagprogramma. Vaak is dit een excursie naar iets wat met klimmen, drank of beiden te maken heeft. Vaak is dit een prima begin van een Dies om de omgeving en de andere SACers al wat te leren kennen en om eventueel een/meerdere toekomstige slachtoffers voor je versierpogingen uit te zoeken. Na dit dagprogramma kan gegeten worden (stel er niet teveel van voor, in 90% van de gevallen is dit een pastasalade) en daarna volgt het feest. En hier komt het; om het feest te onderscheiden van “normale” feestjes is er vaak een thema bedacht met een bijbehorende dress-code. Eindelijk een reden om je onbeschaamd in een foute outfit, die écht niet kan, te hijsen samen met je mede-SACers. De regel hierbij is dan ook vaak; beter overdressed dan underdressed. (Dat betekent niet per definitie véél kleding aantrekken –het oog wil ook wat- en met al die afgetrainde klimlichamen is dat natuurlijk niet geheel vervelend..)

 

Natuurlijk leer je op zo’n Dies het studentenschoon van andere steden kennen maar het is daarnaast ook een érg goede manier om je ogenschijnlijk normale mede-SAC’ers op een andere manier te leren kennen. In plaats van geconcentreerd, met zweet op het voorhoofd aan de wand zie je klimmers hun beste danspasjes uitoefenen (meestal zijn deze minder gecoördineerd dan passen aan de wand) in meestal nog vreemdere outfits. De pofzak wordt ingeruild voor andere atributen, natuurlijk afhankelijk van het thema, maar fout is het meestal.

Om de avond extra spanning te geven is er ook nog een sportieve activiteit: de vlag/vaandel van de Dies-vierende SAC bemachtigen. En voor de Dies-gevende SAC zelf: zorgen dat de vlag/vaandel niet in het bezit van een andere SAC komt. Je zult op zo’n avond dan ook vaak smiespelende, geheimzinnig-doenende groepjes SAC’ers tegenkomen die een strategie bedenken over hoe ze de vlag het beste te pakken krijgen. Als ze eenmaal tot actie overgaan resulteert dit vaak in een soort duw-en-trek festijn. Tenminste, als de SAC van wie de vlag is doorheeft dat de vlag gebrast (een andere term voor gestolen) wordt.  Je zult misschien denken, wat een kinderachtig gedoe om een lapje stof, maar dit is een zeer serieuze business. SAC’ers komen al maanden van te voren bij elkaar om verschillende senario’s te bespreken met bijbehorende strategie.

 

En dat heeft een goede reden, want, als de vlag eenmaal gebrast is, mag de SAC die de vlag op dat moment beheert een opdracht verzinnen als tegenprestatie om de vlag weer terug te krijgen. Dit kan van alles zijn en is altijd een mooie manier om iets van een andere SAC geregeld te krijgen. Natuurlijk altijd mooi om zoiets achter de hand te hebben.

 

Om helemaal klaar te zijn voor een aankomende Dies hieronder een aantal Dies-tips. Indien deze volledig uitgevoerd en gevolgd worden zal de Dies een groot succes worden!

 

10 Dies-tips voor beginners:

  1. Kom verkleed naar aanleiding van het vooraf gemelde thema, liever overdressed dan underdressed! Neem geen erfstukken van je over-over grootouders mee als outfitonderdelen; de kans zit er dik in dat je aan het eind van de avond eindigt in een totaal andere outfit.
  2. Aanvulling bij punt 1: zorg dat niemand weet wie je bent door je outfit. Zo ben je in staat om blunders te begaan zonder dat iemand de bijbehorende persoon achteraf kan traceren.
  3. Zorg voor een goed, bij het thema-passend onzin cadeau voor het bestuur en zorg voor een goed verhaal daarbij. Het verhaal maakt het cadeau.
  4. Peins er niet over om met alle andere SAC’ers op één gemeenschappelijke plaats te slapen. Dit resulteert in een nacht zonder slaap, met dubieus bewegende slaapzakken waar mínstens 2 personen inliggen, snurkende mensen die hele oerwouden kappen per uur en vermiste slaapzakken waar je eerst een bezopen SAC’er uit moet krijgen voordat je er zelf (als je dat nog wilt) in kunt gaan liggen. Bij voorkeur regel je van te voren een slaapplek of versier je een leuke SAC’er van die SAC waar je te gast bent. Als dit alles niet mag baten geef dan altijd de voorkeur aan een lekkend tentje in de stromende regen.
  5. Zorg voor een goede strategie en samenwerking om de vlag te brassen. Voorkom verwondingen bij jezelf of bij anderen.
  6. Ken je SAC-lied. Hier hoeft geen aanvulling op te volgen, je dient dit echter toch altijd te kennen?
  7. Zorg als voorzitter dat je (nog) niet te veel gedronken hebt voordat je het cadeautje moet overhandigen. Een beetje jammer als al die uren voorbereiding voor een goede speech bij je cadeau voor niks geweest. Van de andere kant; doen alsof je dronken bent, gezien je geen goede speech bedacht hebt, is een goede dekmantel.
  8. Aanvulling punt 7: vergeet het cadeau niet mee te nemen, anders moet je wel een heel goed verhaal hebben!
  9. Maak kennis met andere SAC’ers in een andere setting en leer elkaar persoonlijk kennen!
  10. Geniet! En om het even politiek correct af te sluiten: drink niet te veel (maar zeker ook niet te weinig!)